برگزاری کارگاه تخصصی ارائه یافته های زلزله سرپل ذهاب

در روز دوشنبه 4تیرماه کارگاهی با عنوان « کارگاه تخصصی ارائه یافته های زلزله سرپل ذهاب» در سالن علامه طباطبائی مرکز علمی کاربردی برگزار شد.

در این مراسم که صبح امروز به همت گروه عمران مرکز علمی کاربردی با حضور پرشور اساتید و دانشجویان رشته عمران برگزار شد، پس از پخش کلیپ و قرائت قرآن و سرود جمهوری اسلامی ایران، دکتر جلیلی ضمن خیرمقدم به همه شرکت کنندگان به بحث زمین شناسی و دغدغه های زمین لرزه پرداخت.

ایشان نگرانی خود را در رابطه با انگیزه و تلاشی که شایسته یک مهندس عمران است عنوان کرد و متذکر شد که انتظار می رود کارشناسان و متخصصین این حوزه با تلاش و پشتکار بیشتری به این مقوله بپردازند. وی همچنین اشاره ای به مشاهدات عینی خود از مناطق زلزله زده و عمق فاجعه داشت و رسیدن به کیفیت کارشناسی سازه و ساختمان ها و نقش نیروی متعهد متخصص را در آینده امری حیاط دانست.

سپس دکتر شرفی و دکتر حبیبی از اساتید برجسته دانشگاه رازی در جایگاه سخنرانی قرار گرفتند. در ابتدا دکتر حسین شرفی استادیار دانشگاه رازی نکات عبرت آموز و حساس مربوط به زلزله 7.3 ریشتری سرپل ذهاب را براس اساتید و دانشجویان رشته عمران ضروری دانست. وی منشا اصلی زلزله را حرکت سطحی صفحات زمین برشمرد. در سال هر صفحه میتواند تا 10 سانتیمتر حرکت داشته باشد و تکان های صفحه ای ایران که بین عربستان و اوراستا قرار دارد باعث ایجاد سلسله کوه های زاگرس شده است. با توجه به اینکه گسل های زیادی در ایران وجود دارد وقوع زلزله در هر زمانی امکان دارد پس باید برای جلوگیری از خسارت مالی و جانی باید تدابیر لازم سنجیده شود. ایشان 3 عامل اصلی وقوع زلزله را شتاب، مدت زمان و محتوای فرکانس برشمرد.

در ادامه کارگاه دکتر حبیبی وقوع بلاهای طبیعی را تلنگری برای انسانیت و وجدان کاری برشمرد و مشکل اصلی تخریب سازه ها را در روند تکمیل و ساخت دانست. سپس با پخش 2 کلیپ درباره تشدید پذیری اجسام پرداخت وی همچنین اشاره ای به نوع خاک در تشدید و درصد خرابی سازه ها داشت و خاطرنشان کرد که کوه ها مانع از وقوع زلزله نخواهند بود و فقط از تشدید آن جلوگیری می کنند که برخلاف آن آبرفت ها باعث تشدید بیشتر زلزله میشود. دلایلی مثل شسته شدن سنگ دانه ها  و عدم آب دهی بتن ها در فصل گرما در سرپل ذهاب باعث عدم مقاومت سازه های بتنی سرپل بوده است و در ساختمان بیمارستان سرپل که در فصل سرما بتن ریزی شده است عدم استفاده از ضد یخ باعث عدم مقاوت سازه بوده و از دلایل دیگر تخریب ساختمان را کوتاه بودن طول آرماتورها و اجرای دیوارهای غیراصولی دانست.

وی اشاره ای به سازه های که از دمپر یا میراگرها استفاده میشوند کرد و این گونه سازه ها را عامل مقابله با لرزه و تشدید خسارات آن برشمرد ایشان همچنین اجرای نادرست بادبندها از جمله لاغر بودن بادبندها، اجرای جوش های ناقص و غیراستاندارد را عامل اصلی تخریب دانست و سپس تصاویری از سازه هایی که به دلایل اجرایی تخریب شده اند نمایش داد.

در پایان جلسه پرسش و پاسخی بین حضار و سخنرانان صورت گرفت و سپس از آقایان دکتر حبیبی و دکتر شرفی تقدیر به عمل آمد.